In de serie ‘Omarm’ geef ik een inkijk in de (her)ontdekking en de waardering van mijn eigen mannelijkheid. Daarnaast roep ik mannen op om met elkaar en hun omgeving in gesprek te gaan over mannelijkheid, stereotypen, gedrag, seksualiteit, verlangens en grenzen.
Hoe beter wij onze eigen grenzen kennen, erkennen en waarderen hoe makkelijker het wordt om ons te verhouden tot die van anderen.
Ik voelde mijn angst, want ik begroette een innerlijke strijd. Mijn weerstand werd ontwapend door de zachtheid van mijn handen. Door het erkennen van mijn verlangen, mijn lust en de wens om een volwassen verbinding te ervaren leerde ik dat liefde, het omarmen van kwetsbaarheid is.
De nieuwe mannelijkheid
Na de alle verhalen over seksueel overschrijdend gedrag en erger ben ik mij nog bewuster dat, om het stereotype beeld en gedrag van de man te veranderen, er andere (voor)beelden van mannelijkheid nodig zijn. In het te voeren debat is het van belang dat de krachtige kwetsbare kant van het man zichtbaar wordt. De intieme kant die ruimte heeft voor het verhaal van de ander en kan leren van zijn fouten of vergissingen. Wat ruimte laat voor slachtoffers van seksueel geweld om hun verhaal te doen. Ook mannelijke slachtoffers. En een weg voorwaarts te vinden.
De primaire reactie die we nu na de onthullingen vaak zien, waarbij voor zowel voor advocaat als rechter wordt gespeeld, staat de ontwikkeling van een nieuw beeld van de man of masculiniteit, de benodigde zelfreflectie en verandering van gedrag vooral in de weg.
In het verlengde van
In mijn vorige serie zelfreflecties ‘Van donker en licht’ maakte ik door middel van zelfportretten mijn eigen (ongeziene) emoties zichtbaar. En daarmee bespreekbaar. De serie ‘Liefde, geen oorlog’ bouwt daarop voort. Deels met goud bedekte handen en armen laten zowel het stereotype beeld van de man, als de mogelijke verandering daarin zien; het moment waarop waardering ontstaat voor het samenspel tussen seksualiteit, liefde, kracht en kwetsbaarheid.
Het stereotype beeld
Ik herken mij mijn hele leven al niet in het stereotype beeld van de man; de geile, geldbeluste, jager die over lijken gaat en geen zwakte kent. Ik heb mij altijd veel opener, kwetsbaarder en zachter gevoeld. Daardoor heb ik me ook dermate afgezet tegen dat stereotype beeld dat ik mijn eigen mannelijkheid niet echt durfde zien of durfde erkennen. Hierdoor heb ik me ook als man anders ontwikkeld. Die ontwikkeling houd ik met deze serie, ook voor mijzelf, tegen het licht.
Specificaties:
De serie bestaatuit 11 foto’s met een formaat van 80 x 40 cm afgedrukt op 310 grs. Hahnemühle Photo Rag Bright White opgeplakt op aluminium dibond.
De serie kan ook uitgevoerd worden als een serie kleinere foto’s naast elkaar een formaat van 100 x 80cm.