Een tentoonstelling bouwen

15 november 2020

Mijn computer produceert op dit moment de eerste afbeeldingen die nodig zijn om straks een interactieve omgeving te bouwen. 185 afbeeldingen om precies te zijn; eerst in een lage resolutie, wat ongeveer 8 uur duurt, en later deze week in hoge resolutie wat 3 dagen gaat duren. Aangezien ik toch zo druk bezig ben met dit technische gedeelte dacht ik dat het leuk zou zijn om je mee te nemen in het bouwproces.

Waar het begon
De basis voor de tentoonstelling zijn  foto’s die ik de afgelopen jaren maakte. Foto’s gemaakt in en van Nieuw-Zeeland, op de dansvloer en van dansers en als laatste foto’s van mijzelf. Al die foto’s hebben te maken met wie ik ben, hoe ik naar de wereld kijk en wat mij heeft geholpen om persoonlijk weer in beweging te komen. Dat verhaal kom je ook op gepaste manier tegen in de tentoonstelling.

Een ontwerp in 3D
Om die foto’s te presenteren heb ik mij in de afgelopen maanden een nieuw 3D programma eigen gemaakt. Dit gratis programma heet Blender, van Nederlandse origine, maakt het mogelijk om je eigen 3D omgeving of objecten te bouwen. Die van mij is dus een compleet gebouw geworden.

Keuzes
Wat begon als een klein experiment groeide uit tot een volledig ingericht museum waarbij elk object ontworpen, geplaatst en voorzien werd van een kleur en/of textuur. Zo heb ik veel gewerkt met houttinten om jou als bezoeker een structuur te geven waarvan je snapt wat het is. Dat zit in muren van de gangen en een aantal grote objecten. Ook is de vloer herkenbaar laminaat geworden, iets wat ik recent na feedback trouwens nog heb aangepast in een lichtere variant. Over elk object is nagedacht en bewerkt en zoals je misschien al ziet; dat zijn er vele.

Niet alles is zelf gemaakt want zo zijn een aantal 3D karakters, het kassasysteem, de inrichting van het café en planten aangekocht. Zo ver reikt enerzijds mijn expertise namelijk nog niet en anderzijds scheelt het een hele hoop werk.

Waar ervaring en nieuw opgedane kennis elkaar ontmoeten
Daar bovenop kwam de belichting en dat is, naast alles op zijn plek zetten, de grootste klus geweest. Hiervoor heb ik gekeken naar bestaande musea en galeries, gebruik gemaakt van mijn eigen ervaring als lichtontwerper en ook heel veel online lesmateriaal gelezen en instructievideo’s op Youtube bekeken. Uren en uren zaten in het uitzoeken, uitlichten, kleurbepaling van het licht, uitzoeken welke kwaliteit het licht moest hebben en het zoeken naar de beste algemene belichting.

Ook daarin heb ik onlangs nog veranderingen toegepast. Zo hangen er in sommige zalen nu panelen tegen het plafond welke het zaallicht weghouden van de foto’s.

De foto’s worden elk weer belicht met een apart spotje die per stuk voorzien is van een lamp die op de foto gericht is.

Digitaal foto’s maken
De rechthoek met de driehoek erboven die je op de voorgrond ziet is weer een camera. Want elke foto in de tentoonstelling moet ook weer op de foto. Al die foto’s samen met de foto’s van de gang, de balie, café en winkel brengen het totaal naar 184 foto’s. Al die foto’s laad ik vervolgens in een ander software pakket waarmee ik een virtuele rondleiding en omgeving kan presenteren.

Een mega klus dus! En dat staat nog los van al het promotiewerk, de fotobewerking, het maken van de foto’s, het bouwen van de website en ga zo nog maar even door. Maar dan heb je ook wat!

De basis leggen voor de toekomst
Dit project is een beleving, een leerschool en een prachtige manier geweest om mijn ideeën, mijn verhaal, mijn fotografie en mijn passie vorm te geven. Een manier ook om me te verdiepen in nieuwe manieren om verhalen te vertellen, om een beleving te bouwen, om me in 3D te verdiepen, om mijzelf als kunstenaar te ontdekken, de kracht van mij als fotograaf te ontdekken en om fotografie op een andere manier te gebruiken. Om te experimenteren, te onderzoeken, mijzelf te testen, om mijzelf te keer op keer te blijven verbazen en om iets moois op te leveren en te delen. Dit alles ben ik dankbaar voor en trots op! En dat wil ik graag blijven doen!

Samen doen?
Het is ook daarom dat ik jou vraag om mij te steunen. Wil jij voor mij aan familie, vrienden, collega’s en bekenden vertellen over de tentoonstelling. Vertellen over dit project. Wil jij er een bericht aan wijden op WhatsApp, LinkedIn, Facebook, twitter in de mail of welke andere manieren dan ook die jij passend vindt?

Daarmee stel je mij in staat om voldoende inkomsten te genereren die het mogelijk maken om in de komende maanden dit project verder uit te bouwen. Om nieuwe podcasts, video’s en andere leuke dingen toe te voegen. Om er ook voor te zorgen dat ik volgend jaar weer aan een ander en nieuw project kan beginnen. Wil je dat doen? Dank!

Meer weten of een privé rondleiding? Neem contact met me op!

Groet,

Jelle

© Jelle IJntema